Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Záver roka 2009 v slovenských horách.

Igor LebiedzikDátum03. 01. 2010 21:16:58TémaCestovanie
 Ilustračné foto.

Koniec roka 2009 sa niesol hlavne v znamení osláv, ktoré rezonovali asi vo všetkých slovenských mestách a obciach. Mnohí ľudia trávili tento čas kultivovanými kulúrnymi alebo spoločenskými akciami, iní zase bujarou a neviazanou zábavou spojenou s nadmerným pitím alkoholu a výstrednými aktivitami. Aké boli posledné dni predchádzajúceho roku pre niektorých turistov a horolezcov v slovenských horách ? Vo verejnoprávnych a súkromných médiách sa v poslednom čase objavilo mnoho informácií a správ, z ktorých sa verejnosť dozvedela o nešťastných prípadoch v horách, z ktorých našťastie väčšina dopadla šťastlivo. Boli však aj prípady, ktoré mali tragicky dopad. Vo všetkých prípadoch zasahovala a pomohla Horská záchranná služba, ktorá často pracovala v noci a v nepriaznivých poveternostných podmienkách. „Klobúk dolu“ všetkým záchranárom HZS... 29.12.2009 V oblasti Štôlskej doliny vo Vysokých Tatrách padla lavína, ktorá strhla do doliny dvoch turistov. Pri lyžovaní na zjazdovke zo Štartu do Tatranskej Lomnice spadla česká lyžiarka, ktorá utrpela pri páde zranenia hlavy. Vážnejšiemu zraneniu zabránila len ochranná prilba. V Nízkych Tatrách v oblasti Krúpovej hole uviazli v zľadovateľom teréne dvaja slovenskí turisti. Vyčerpaným a premrznutým turistom pomohla HZS, ktorá po poskytnutí pomoci pomohla obidvom turistom do bezpečia. 30.12.2009 Počas zostupu z Ostrého Roháča v Západných Tatrách strhla lavína dvoch skúsených horolezcov. V ten istý deň na poľskej strane pod Rysmi zmietla lavína šiestich poľských turistov. Dvaja neprežili. Počas túry v Nízkych Tatier spadli na starom, zľadovatelom snehu dvaja českí turisti, ktorí v snežniciach prechádzali po horskom hrebeni. Pád sa našťasti zaobišiel bez zranení. Po príchode na miesto HZS vybavila turistov stúpacími železami a zostúpila s nimi do doliny. Pod Kubínskou hoľou padol do rokliny motorkár, ktorého po ošetrení HZS za pomoci lanovej techniky vytiahla na cestu a transportovala do nemocnice. Dvaja slovenskí turisti absolvovali túru v Západných Tatrách v oblasti Otrhancov a Jakubinej, kde v nepriaznivom počasí zablúdili. Po neúspešnom pokuse zostúpiť do Račkovej doliny sa museli vrátiť na hrebeň, kde ich na veľké šťastie prichýlili na noc do stanu českí turisti. Na druhý deň zostúpili za pomoci HZS za silného nárazového vetra bez zranení do doliny. Jedným z najviac medializovaných prípadov sa v poslednom čase stala však nešťastná nehoda skúsených maďarských horolezcov, medzi ktorými bol aj špičkový horolezec Zsolt Örősz, ktorý zdolal niekoľko himalájskych osemtisícoviek. Stala sa vo Vysokých Tatrách pod Vysokou v oblasti Dračej dolinky (pod Kôpkami), kde troch maďarských horolezcov zachytila dosková lavína.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign