Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Sedím v kaviarni len pár kilometrov od fronty. Cítim sa bezpečnejšie, ako v londýnskom metre, či na ulici inej Európskej metropoly.

200

Východná Ukrajina - Mariupol / Kyjev / Sereď   |   Už minulý rok sa ma pýtalo množstvo ľudí,  prečo cestujem na Ukrajinský Donbas priamo do oblasti, ktorá bola (a sem tam aj je) ostreľovaná Opolčencami a separatistami operujúcimi  v tzv. DLR v oblasti Donetska. Či sa nebojím, či priveľmi neriskujem a či nemám obavy o to, že sa nevrátim. Presne pred rokom som absolvoval expedíciu do Konstantinovky a - vrátil som sa.

Obdobné otázky som   dostával aj pred niekoľkými dňami, kedy som odlietal do Kyjeva s následným vlakovým presunom k Azovskému moru do Mariupolu. Preto som publikoval aj materiál s mapkou, že k ozbrojeným vojenykým konfliktom skutočne v tejto oblasti prichádza.

Dnes sedím v kaviarni  v meste na pobreží mora, o ktorom väčšina ľudí ani netuší, že existuje. V meste  s viac ako  470 000 obyvateľmi, užívam si kľud a "dobíjam baterky" - toľko potrebnú energiu pre ďalšiu prácu, ku ktorej sa doma vrátim.

Vojnový stav v ktorom sa Ukrajina nachádza je cítiť prakticky všade - aj v Kyjeve. Vojaci v ťažkých nepriestrelných vestách so samopalmi. Na východ smerom k Ruskej federácii pribúda ich počet v hliadkach, kevralové helmy na ich hlavách a badateľná únava v ich tvárach. Sú na každej autobusovej a železničnej stanici, pri staniciach metra, pod mostami a inými strategicky dôležitými stavbami. Výpadovky všetkých miest na východe Ukrajiny sú kontrolované vojakmi a policajtami znovu plne chránenými kevralovými vestami a so samopalmi v rukách. Ťažká vojenská technika zakopaná pri hlavných cestách a maskovaná maskovacími sieťami. Kontroly na blok postoch - naše cestovné pasy prešli rukami mnohých policajtov, ktorí lustrovali v počítačoch, preverovali a kládli nám veľa otázok.  Nemáme výhrady, všetci nás rešpektujú, nesnažia sa nás obťažovať nad rámec ich povinností preveriť každého, kto sa v oblasti nachádza, resp. sa ňou presúva. Znovu sa nám potvrdzuje význam a hodnota pasu EÚ.  

Ukrajina je vo vojne. Áno v regulérnej vojne o svoje územie. Preto všetky bezpečnostné opatrenia považujeme  za nevyhnutné a pochopiteľné.

Ale ľudia tu žijú svoje každodenné životy. Deti chodia do škôl, študenti na univerzity. Robotníci do fabrík, predavačky predávajú v dobre zásobených obchodoch a v reštauráciach varia  výborné jedlá. Kurz Ukrajinskej Hrivny   voči Euru je momentálne rovnaký, ako bol kurz  bývalej Slovenskej koruny pri prechode na Euro. Ceny neporovnateľné. A kvalita jedla - no, co poviem, ako "od babičky..."

Sedím pri dobrom espresse, domácej štrúdle, listujem práve kúpenú knihu s fotografiami začiatku vojny v 2014 - 2015 roku  a čítam spravodajstvo zo západnej Európy. Z metropol, o bezpečnosti ktorých nik ani len nezapochybuje.

Dnes v Londýnskom metre došlo k ďalšiemu teroristickému útoku na civilov a to po domácky vyrobenou bombou. Na ľudí, ako vy, alebo vaše deti, či moja rodina so mnou. Do Londýna jazdíme radi. Atmosféra tohto mesta nikdy nesklamala. Otázkou je, dokedy do metropol civilizovanej Európy budeme jazdiť "len tak" preto, lebo chceme.

Ukrajina teda je vo vojne. Ale Veľká Británia? Francúzsko, Španielsko, či Belgicko? S kým a prečo by boli? Napriek tomu tam v bežnom vozni metra či autobusu  prakticky denne hrozí smrť či zmrzačenie kohokoľvek z nás. Reálne hrozí, že nám náboženský fanatik bez uniformy znepriatelenej armády v čase mieru odpáli doma vyrobenú bombu pod zadkom pri večeri v reštaurácii,  alebo ceste k Big Benu či inej pamiatke. Alebo nám podreže krk pri čakaní v rade na upomienkový suvenír.  

Svet je skazený. Nepokazil sa však sám, ničia ho ľudia.  A to nielen u nás, ale všade tam, kde ľudia opustia cestu základnej morálky a úcty k inému. Kde chcú ovládať druhých a kde chcú za každú cenu dokázať, že ten ich Boh je najlepší a jediný správny.

Mám obavy z budúcnosti a som rád, že si môžem dovoliť pravdu a fakty vidieť na vlastné oči a nie cez pero a  a propagandu médií niektorej z mocností sveta. Mám rád slobodu, právo a spravodlivosť. A držím palce všetkým ľuďom, ktorí majú odvahu nenechať sa ovládať  skorumpovanými "mocipánmi" vládnucimi len podvodmi a terorizovaním občanov, zväčša dokonca svojich voličov.

Cestovanie človeku umožňuje veci vidieť akosi inak. A ja vidím, že dnes je tu, len pár kilometrov od frontovej línie bezpečnejšie, ako v ktorejkoľvek metropole modernej a vyspelej Európy.  A ak mi niečo hrozí, tak viem čo a od koho. Kdežto tí dnes zranení cestujúci v Londýne, sa dôvod "zabudnutej" bomby pod ich sedadlom pravdepodobne nedozvedia nikdy... 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Kamil Korecz Kamil Korecz | 21-09-2017 21:01:47
Miloš, dobre si to napísal. Vystihol si stav veci. Najzarážajúcejšie na tom všetkom je tá apatia, čo sa usadila v ľuďoch. Mŕtvi tu, vojna tam - už to s nami akosi nič nerobí. Bojím sa toho, čo príde potom.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Pridať komentár
Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign