Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Praktický manuál slovenského vodiča v Chorvátsku

REDAKCIA naEXpediciuDátum09. 06. 2018 23:52:11TémaAKTUALITY

Prezídium PZ SR |MM|  Prinášame komplexné informácie, ktoré na základe skúseností z predchádzajúcich rokov, môžu pomôcť slovenským turistom na ceste a počas pobytu v Chorvátsku s cieľom prežiť príjemný a bezproblémový pobyt.

 

Nehody v číslach a sprísnenie zákonov

Na základe zhoršených výsledkov Chorvátska polícia v tomto roku výrazne sprísnila postihy za dopravné priestupky. Najmä tie, ktoré sú najčastejšími príčinami dopravných nehôd a tragických následkov.

V roku 2017 Chorvátska polícia eviduje 34 342 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo 331 osôb, 2 751 bolo ťažko zranených a 11 815 sa zranilo ľahko. Vo všetkých ukazovateľoch je stav v roku 2017 horší ako v roku 2016. Tak ako v predchádzajúcich rokoch, aj v roku 2017 bol najvyšší podiel na dopravnej nehodovosti práve v Splitsko-dalmatínskej a Primorsko-goranskej župe.

Podľa mesačných štatistík najviac dopravných nehôd, ale aj ich následkov je v mesiacoch júl a august. Najčastejšou príčinou dopravných nehôd je neprimeraná rýchlosť, nedostatočná vzdialenosť medzi vozidlami, nedanie prednosti v jazde a nevenovanie sa vedeniu motorového vozidla, čo môže byť spôsobené nadmernou únavou vodičov. V uplynulom roku zahynulo na chorvátskych cestách pri dopravných nehodách 28 cudzincov, z ktorých boli dvaja občania Slovenskej republiky, 12 bolo ťažko zranených a 23 ľahko.

Turistická sezóna so sebou prináša aj rôznu trestnú činnosť s účasťou zahraničných turistov. V roku 2017 bolo obvinených 1 202 osôb - občanov iných krajín, z ktorých bolo až 10 občanov Slovenskej republiky. Poškodených bolo 3 532 cudzincov, z ktorých bolo 112 Slovákov. Počas turistickej sezóny boli zahraniční turisti najčastejšie obeťami majetkových trestných činov, páchateľmi drogovej  a všeobecnej trestnej činnosti. 

 

Podmienky vstupu

Do Chorvátskej republiky môžu slovenskí občania cestovať s platným slovenským cestovným pasom, alebo občianskym preukazom na dobu 90 dní bez víz. Deti musia mať svoj vlastný cestovný doklad.

Slovenskí turisti, ktorí cestujú na dovolenku do Chorvátska, s domácimi zvieratami môžu cestovať so psami, mačkami a fretkami, len ak si zabezpečili cestovný pas zvieraťa, v ktorom sú zaznamenané potrebné vakcinácie. V prípade prevozu iných zvierat (napríklad vtáky, korytnačky) treba mať potvrdenie od veterinárneho lekára. o zdravotnomstave zvieraťa s údajmi o mieste pôvodu a jeho identifikačné znaky. Sieť veterinárnych ambulancií je rozšírená v každom väčšom meste.

 

Rady a odporúčania pre turistov cestujúcich do Chorvátska

Upozorňujeme slovenských občanov, že ak nahlásia na polícii stratu alebo krádež občianskeho preukazu alebo cestovného pasu a potom ho nájdu, s takýmto dokladom už nemôžu cestovať. Údaje o takomto doklade boli vložené do informačného systému a preto pri každej kontrole (hraničnej alebo bežnej) sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Takýto doklad je potrebné následne po príchode domov odovzdať na polícii a nepoužiť ho na preukazovanie totožnosti.

 

POZOR! Novinka

V minulosti Zastupiteľský úrad v Záhrebe riešil niekoľko prípadov, keď turisti mali pri sebe tzv. „chladné zbrane“. Nosenie takýchto zbraní (napríklad kaser, lovecký nôž, baseballová  palica, obušok a podobne)podlieha v zmysle Zákona o zbraniach a strelive Chorvátskej republiky ohlasovacej povinnosti. Je nevyhnutné, aby turisti držbu takejto zbrane ohlásili službukonajúcemu policajtovi hraničnej kontroly. Pokiaľ sa tak nestane a zbraň bude nájdená, a to aj pri kontrole vozidla vo vnútrozemí,hrozí priestupcovi zadržanie, konanie pred priestupkovým súdom, zhabanie zbrane a peňažná pokuta, resp. trest odňatia slobody. 

 

Čo robiť v prípade straty alebo odcudzenia cestovného dokladu

Ak bol občan Slovenskej republiky okradnutý, prípadne cestovný doklad stratil, musí túto okolnosť nahlásiť miestne príslušnej polícii. Tá mu vydá potvrdenie, ktoré je potrebné predložiť na zastupiteľskom úrade spolu so žiadosťou o vydanie náhradného cestovného dokladu.

Priamo na konzulárnom úseku Zastupiteľského úradu Slovenskej republiky v Záhrebe pri vybavovaní náhradného cestovného dokladu je potrebné predložiť Potvrdenie od miestnej polície o strate alebo odcudzení dokladu, žiadosť o vydanie náhradného dokladu (vyplňuje sa priamo na zastupiteľskom úrade) a uhradiť poplatok za vydanie náhradného dokladu (poplatok je vo výške 10,- €, platí sa v kunách podľa aktuálneho kurzu Národnej banky Chorvátska). Výhodou je mať pri sebe aj kópiu dokladu, zjednoduší a urýchli to ďalší postup.

Oproti minulým rokom v tomto roku už nie je počas letnej turistickej sezóny v prevádzke vysunuté konzulárne pracovisko v Zadare.Naopak, v priebehu roku 2017 bol v Splite otvorený Konzulárny úrad, ktorý má sídlo na adrese Mažuraničevo šetalište 1, 21 000 Split, číslo telefónu: +38521362679, mobil: +38598264041. Tento úrad bude poskytovať občanom Slovenskej republiky pomoc v prípade núdze. Bližšie informácie o činnosti konzulárneho úradu sú zverejnené na stránke Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky.

 

Ako sa vyhnúť preplneným cestám

Cestu je potrebné plánovať s použitím dopravného plánovača, v ktorom sú uvedené dni a cestné ťahy, či smery najväčšej očakávanej hustoty cestnej premávky. Najzaťaženejšie dni v doprave sú piatok, sobota a dni, keď sa menia turnusy, teda na začiatku mesiaca, v strede a na konci mesiaca.

Predpokladané miesta výskytu dlhých kolón áut sú hraničné prechody, mýtnice a zjazdy z diaľnic do konkrétnych destinácií.

V dostatočnom časovom predstihu pred predpokladanými miestami výskytu dlhých kolón áut je potrebné doplniť pohonné hmoty, zabezpečiť si dostatok stravy a tekutín na pitie (toto platí najmä v prípadoch, ak sú cestujúcimi deti). Ešte pred cestou je potrebné skontrolovať technický stav vozidla, najmä chladiacu sústavu a klimatizáciu vozidla, ak je ňou vozidlo vybavené. 

Pri cestovaní do Chorvátska môže turistom výrazne pomôcť mobilná aplikácia „HAK“ alebo informácie na stránke www.hak.hr, ktoré prevádzkuje Hrvatski autoklub. V mobilnej aplikácii môžu nájsť informácie o stave na cestách a hraničných prechodoch (aj cez kamery), ceny palív a ceny poplatkov za cesty a rôzne ďalšie užitočné informácie.

 

Dôležité telefónne čísla na území Chorvátska

Jednotné číslo pre všetky núdzové situácie: 112

Prvá pomoc: 194

Hasiči: 193

Polícia: 192

Pomoc motoristom na cestách: 1987 (ak telefonujete zo zahraničia, alebo z mobilného telefónu, vytáčajte +385 1 1987)

Štátna centrála pre pátranie a záchranu na mori: 195

Predpoveď počasia a situácia na cestách: 060 520 520

Ak je potrebné odstrániť poruchu, alebo odtiahnuť vozidlo do servisu, je možné volať Pomoc na ceste na tel.: 1987 (pri telefonovaní zo zahraničia alebo mobilného telefónu vytáčajte +385 1 1987).

V prípade dopravnej nehody je možné volať aj číslo 112. Toto číslo je možné volať kedykoľvek, cez deň, v noci, bez ohľadu na to, kde sa volajúci v Chorvátsku nachádza. Volanie je bezplatné. Hovor je možné uskutočniť cez všetkých mobilných operátorov. K dispozícii sú na tomto čísle operátori hovoriaci po anglicky, nemecky, taliansky, maďarsky a slovensky.

Číslo 112 je vhodné volať, ak volajúci potrebuje rýchlu zdravotnícku pomoc, pomoc hasičov, polície, záchrannú horskú službu, prípadne inú pomoc. Stručne treba povedať: „Kto volá, čo sa stalo, kde, kedy, či sú tam zranení a aké sú zranenia.“

 

Všeobecné informácie pre vodičov

Motoristi musia mať pri sebe platný vodičský preukaz, technický preukaz od motorového vozidla, aj doklad o poistení - zelenú kartu.V prípade, že vodič nie je majiteľom vozidla, polícia môže požadovať overené prehlásenie majiteľa vozidla (v chorvátskom, alebo anglickom jazyku), že vozidlo bolo zapožičané. Pri ceste osobným autom musia mať spolucestujúce deti do 5 rokov povinne autosedačku. Podľa platnej legislatívy je možné maloleté dieťa prevážať pripútané v detskej autosedačke len na zadných sedadlách, ak sa vo vozidle nachádza druhý rad sedadiel. Na prednom sedadle je možné prevážať v detskej autosedačke len dieťa vo veku do dvoch rokov pri splnení zákonom stanovených podmienok. 

Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky vyzýva všetkých vodičov, aby nejazdili v kolónach ( 2 - 3 autá za sebou), ale uprednostňovali individuálnu jazdu.Jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd a tragických následkov dopravných nehôd je práve nedostatočná vzdialenosť za predchádzajúcim vozidlom, čo sa stáva najmä na diaľniciach. Ďalšou z najčastejších príčin dopravných nehôd je nevenovanie sa vedeniu motorových vozidiel, čo môže byť spôsobené únavou vodičov, ktorí jazdia neprimerane dlho bez prestávok na oddych. Počas cesty je preto vhodné odpočívať na vyhradených miestach alebo čerpacích staniciach v pravidelných intervaloch. Pred cestou jevhodné naštudovať trasu cesty a možnosti oddychu.

Najvyššia povolená rýchlosť:

·v obci 50 km/h

·mimo obce 90 km/h

·na cestách určených výlučne pre motorové vozidlá 110 km/h

·na diaľniciach 130 km/h

·pre motorové vozidlá, ťahajúce obytný príves 80 km/h

·pre autobusy a autobusy s ľahkým prívesom 80 km/h.

 

Nové ustanovenie zo Zákona o bezpečnosti cestnej premávky

V Zákone o bezpečnosti cestnej premávky Chorvátskej republiky došlo k niektorým zmenám. Zmeny sa týkajú aj „mladých vodičov“. V zmysle platnej právnej úpravy sa v Chorvátskej republike považuje za „mladého vodiča“ vodič vo veku od 15 do 24 rokov, s vodičským preukazom vydaným v Chorvátskej republike. Taktiež novou právnou úpravou sa zrušili rýchlostné obmedzenia platné v minulosti pre „mladých vodičov“. „Mladý vodič“ tak môže jazdiť rýchlosťou všeobecne ustanovenou pre jednotlivé druhy ciest. Pre kategóriu „mladý vodič“ zostal v platnosti len zákaz požívania alkoholu, omamných látok a liekov pred  a počas jazdy.

Zmeny zákona sa týkajú aj cyklistov. Nová právna úprava ustanovuje, že cyklista je povinný počas jazdy na bicykli používať reflexnú vestu, resp. reflexné cyklistické oblečenie, alebo iné reflexné prvky na všetkých druhoch ciest v noci a za zníženej viditeľnosti.

Povinnosťou vodiča je jazdiť s rozsvietenými svetlami v zimných mesiacoch aj počas dňa. Kvôli vlastnej bezpečnosti odporúčame mať svetlá rozsvietené aj v lete.  Je zakázané používať mobilný telefón počas jazdy motorovým vozidlom (môže sa používať iba shands-free).

 

Čo v prípade dopravnej nehody

O dopravnej nehode najprv upovedomte Políciu (tel.: 192). (Nie je potrebné v prípade dopravnej nehody s malou materiálnou škodou.) Vykonajte všetky opatrenia, aby nebola ohrozená bezpečnosť cestnej premávky (oblečte si reflexnú vestu a postavte výstražný trojuholník), aby sa predišlo vzniku nového nebezpečenstva. Počkajte na príchod Polície.

V prípade škody na vozidle žiadajte od Polície záznam o dopravnej nehode, bez ktorého nemôžete prekročiť štátnu hranicu a budete ho potrebovať aj pre poisťovňu na Slovensku. Záznam o dopravnej nehode (ZAPISNIK O OČEVIDU) nedostanete na mieste nehody, vydajú Vám ho na príslušnom policajnom oddelení, ktoré nehodu riešilo za správny poplatok 20,- HRK (asi za 2-3 dni).

 

Dôležité ustanovenie zo zákona o bezpečnosti cestnej premávky pri dopravnej nehode

(1)   Vodiči, účastníci dopravnej nehody, pri ktorej bola spôsobená iba materiálna škoda na vozidlách, sú povinní, ak je to možné, ihneď odstrániť vozidlo z cesty, aby umožnili plynulú premávku, vyplniť a podpísať Európsku správu o nehode alebo iným spôsobom vymeniť si osobné údaje a údaje o vozidle.

(2)   Vodiči nesmú opustiť miesto dopravnej nehody, kým nevyplnia a nepodpíšu Európsku správu o nehode alebo iným spôsobom si nevymenia medzi sebou osobné údaje a údaje o vozidle.

(3)   V prípade dopravnej nehody iba s materiálnou škodou, keď na mieste nie je vlastník poškodeného vozidla alebo inej poškodenej veci, vodič je povinný vlastníkovi poškodeného vozidla alebo inej poškodenej veci nechať svoje osobné údaje a údaje o vozidle, ktoré spôsobilo nehodu.

(4)   Peňažným trestom vo výške 500,- HRK (cca 66,- EUR) sa potrestajú vodiči, ak ihneď z cesty, ak je to možné, neodstránia vozidlo, aby umožnili plynulú premávku.

(5)   Peňažným trestom vo výške od 2.000,- do 5.000,- HRK (cca od 266,- do 666,- EUR) potrestá sa vodič ak vlastníkovi poškodeného vozidla alebo inej poškodenej veci nenechá svoje osobné údaje a údaje o vozidle, ktoré spôsobilo nehodu alebo nevyplní a nepodpíše Európsku správu o nehode.

            Policajti sú povinní ísť na miesto dopravnej nehody alebo udalosti v cestnej premávke, o ktorých boli informovaní.

            Pre založenie právnej zodpovednosti za spôsobenie dopravnej nehody postačuje, ak osoba, ktorá dopravnú nehodu spôsobila, spôsobí zranenie iba sebe.

 

Dopravné priestupky v Chorvátsku

V Chorvátsku sa za všetky porušenia predpisov v cestnej premávke aplikuje objektívna zodpovednosť vodiča vozidla. V prípade spáchaného priestupku (napr. neprimeraná rýchlosť), kde z fotografie nie je jasné, kto v čase spáchanie priestupku bol vodičom vozidla, polícia na základe Zákona o bezpečnosti v cestnej premávke požiada vlastníka vozidla o poskytnutie „hodnoverných údajov o osobe, ktorej dal vozidlo k dispozícii jeho vlastník". Zákon o bezpečnosti v cestnej premávke v Chorvátsku určuje finančné sankcie za priestupky - ide o fixné sumy v hodnote 300 HRK (cca 40 EUR), 500 HRK (cca 66 EUR), 700 HRK (cca 93 EUR), 1.000 HRK (cca 133 EUR), ktoré môže polícia uložiť na mieste spáchania priestupku. V skrátenom priestupkovom konaní môže polícia uložiť pokutu až do výšky 15.000 HRK (cca 2000 EUR).

 

RIEŠENIE DOPRAVNÝCH PRIESTUPKOV CUDZINCOV V CHORVÁTSKU

Riešenie dopravných priestupkov:

Dopravná polícia je v Chorvátsku jediný orgán, ktorý zabezpečuje dokumentovanie a riešenie priestupkov v cestnej premávke. Žiadna súkromná ani štátna organizácia nerealizuje dokumentovanie dopravných priestupkov.

Jedinou výnimkou je nedovolené parkovanie v mestách - pod samosprávou funguje mestská organizácia, ktorá zabezpečuje komplexný servis pri riešení nedovoleného parkovania vozidiel - kontrola zaplateného parkovného, dokumentovanie priestupku nedovoleného parkovania, vydanie rozhodnutia o priestupku s pokutovým blokom, odtiahnutie vozidla, vymáhanie sankcií.

Ak polícia zastaví vodiča - cudzinca, ktorý sa dopustil dopravného priestupku, prípad má podľa zákona dve možnosti riešenia:

1.vodič - cudzinec je ochotný zaplatiť pokutu na mieste - prípad končí.

2.vodič - cudzinec odmietne zaplatiť uloženú pokutu za dopravný priestupok alebo spôsobenú dopravnú nehodu - Polícia má oprávnenie zadržať vodičovi cestovný doklad (o čom policajt spíše záznam) a polícia telefonicky informuje územne príslušný priestupkový súd o prípade, pričom vodič priamo na mieste dostane od polície informáciu o dátume a čase, kedy sa jeho prípad bude prejednávať na priestupkovom súde (obyčajne najbližší pracovný deň po zistení priestupku). Na pojednávaní súd rozhodne, ako sa v prípade bude ďalej postupovať. Polícia vráti cestovný doklad cudzincovi až po ukončení prípadu, resp. zaplatení sankcie (ak tak rozhodne priestupkový sudca).

 

Ustanovenia Priestupkového zákona, platné pri všetkých priestupkoch, ktoré je dobré vedieť pred cestou do Chorvátska:

1)      Ak priestupca za priestupok, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku, nezaplatí peňažný trest v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, peňažný trest sa okamžite zamieňa trestom odňatia slobody.

2)      Priestupkový súd môže priestupcu oslobodiť od trestu vtedy:

a)      keď ho následky priestupku ovplyvňujú tak, že jeho potrestanie je zbytočné na dosiahnutie účelu trestu;

b)      keď odstránil alebo znížil následky priestupku alebo nahradil spôsobenú škodu ktorú spôsobil, zaplatil alebo splnil požadovanú povinnosť pre neplatenie alebo neplnenie ktorej dôvodom bolo začatie priestupkového konania;

c)      keď sa zmieril s poškodeným a nahradil mu spôsobenú škodu.

3)      Cudzinec, ktorý je zadržaný pre podozrenie že spáchal priestupok, môže od začiatku až do konca prejednania priestupku podávať súdu návrhy na svoju obranu v materinskom  jazyku.

4)      Priestupca má právo nazerať do spisu a oboznámiť sa s dôkazmi; počas celého konania môže používať svoj materinský jazyk alebo využívať tlmočníka; tohto práva sa môže zriecť ak prehlási, že rozumie jazyku, v ktorom sa vedie konanie.

5)      Ak priestupca zaplatí v určenej lehote dve tretiny peňažného trestu, hľadí sa na neho ako by zaplatil celý peňažný trest.

6)      Peňažný trest môže priestupca zaplatiť okamžite aj na mieste priestupku (iba dopravné priestupky) vo výške polovice peňažného trestu. To znamená, že priestupca môže na mieste zaplatiť iba polovicu z uloženej pokuty.

7)      Ak akúkoľvek pokutu uhradí priestupca do troch dní, stačí uhradiť iba polovicu z uloženej pokuty a hľadí sa na neho, ako by zaplatil celý peňažný trest.

8)      Ak je Políciou vydaný „Prekršajni nalog“ (najčastejšie za spôsobenie dopravnej nehody)  neplatia ustanovenia 6, 7 a v tomto prípade, ak je priestupca ochotný zaplatiť peňažný trest, stačí zaplatiť v určenej lehote dve tretiny peňažného trestu.

 

Pri porušení niektorých ustanovení Zákona o bezpečnosti v cestnej premávke sa vodič môže dopustiť aj trestného činu. Môže to byť vtedy, ak:

„Účastník cestnej premávky, ktorý arogantne porušuje predpisy o cestnej premávke tým, že jazdí pod vplyvom alkoholu vyššom ako 1,50 g/kg v krvi, alebo omamných a psychotropných látok alebo liekov, alebo jazdí v zakázanom smere, alebo predbieha na neprehľadnom mieste kolónu vozidiel, alebo jazdí rýchlosťou vyššou ako 50 km/h nad povolenú rýchlosť v obývanej oblasti alebo v úseku s označením najvyššej rýchlosti a tým ohrozuje život alebo zdravie osôb, potrestá sa odňatím slobody až na 3 roky.“

 

Sankcie za dopravné priestupky a odňatie vodičského oprávnenia (max. na dobu 8 dní)

Sankcie za niektoré konkrétne dopravné priestupky v Chorvátsku:

            Vodič, ktorý je unavený, chorý, alebo v takom psychickom rozpoložení, že nemôže viesť bezpečne motorové vozidlo, a vodič, ktorý užil pred, alebo počas jazdy lieky, ktoré sa nesmú počas jazdy užívať, nesmie viesť motorové vozidlo. Peňažnou pokutou vo výške od 1.000,00 HRK do 2.000,00 HRK sa potrestá vodič, ktorý sa dopustí uvedeného priestupku. (konverzný kurz EURO – HRK je cca 7,40)

Alkohol

            Pokutou od 1.000,00 HRK do 2.000,00 HRK sa potrestá vodič s obsahom alkoholu v krvi medzi 0,50 g/kg a 1,00 g/kg.

            Pokutou od 2.000,00 HRK do 5.000,00 HRK sa potrestá vodič s obsahom alkoholu v krvi od 1,00 g/kg do 1,50 g/kg.

            Pokutou od 5.000,00 HRK do 15.000,00 HRK sa potrestá vodič s obsahom alkoholu v krvi nad 1,50 g/kg.

            Pokutou 500,00 HRK sa potrestá vodič bicykla, ak má obsah alkoholu v krvi viac ako 0,50 g/kg.

            Policajt môže v prípade, ak zistí, že vodič je pod vplyvom alkoholu, nariadiť vodičovi, aby sa zdržal v služobnom priestore po dobu, pokiaľ neprestanú účinkovať tieto látky, najviac na dobu 12 hodín. Počas tejto doby môže policajt nariadiť premiestnenie vodičovho vozidla na miesto mimo vozovky, čo zabezpečí prostredníctvom právnickej, alebo fyzickej osoby.

            Pokutou od 5.000,00 HRK do 15.000,00 HRK alebo trestom odňatia slobody až na 60 dní, sa potrestá vodič vozidla, ak odmietne dychovú skúšku na alkohol, alebo odber krvi na zistenie hladiny alkoholu v krvi.

            Pokutou vo výške 700,00 HRK sa potrestá účastník cestnej premávky, ak sa odmietne podrobiť skúške na prítomnosť alkoholu v krvi.

 

Odňatie vodičského oprávnenia

            Policajt môže odňať vodičské oprávnenie ak zistí, že vodič je psychicky a telesne nespôsobilý na vedenie motorového vozidla. Vodičský preukaz je zadržaný do doby, pokiaľ sa vodič nepodrobí lekárskemu vyšetreniu a nepredloží potvrdenie o spôsobilosti na vedenie motorového vozidla.

            Ak sa vodič pokúša jazdiť a je zjavne pod vplyvom alkoholu, alebo iných omamných látok a odmieta sa podrobiť skúške na ich prítomnosť.

            Ak vodič nemá príslušné povolenie na vedenie motorového vozidla.

            Ak sa vodič odmietne podrobiť skúške na prítomnosť alkoholu, alebo iných omamných látok v krvi.

            Ak vodič motocykla a mopedu nemá ochrannú prilbu.

            Ak vodič riadi motorové vozidlo dlhšie ako mu to umožňuje zákon, alebo nemá pravidelné prestávky.

            Policajt môže zakázať vodičovi ďalšiu jazdu, ak je nepochybné, že vodič je v takom psychickom stave (únava, stres, bolesť, prítomnosť liekov v organizme, ktoré sa nesmú požívať pred a počas jazdy), že nie je spôsobilý bezpečne viesť motorové vozidlo. Zákaz ďalšej jazdy sa v týchto prípadoch uplatňuje na nevyhnutne potrebnú dobu, najviac na 8 dní.

           Pokutou vo výške od 5.000,00 HRK do 15.000,00 HRK sa potrestá právnická osoba a fyzická osoba – živnostník, ak umožní jazdiť s vozidlom vodičovi, voči ktorému boli vyššie uvedené opatrenia uplatnené v čase ich platnosti.

         Policajt môže zaistiť vozidlo, ktoré z dôvodu technickej nespôsobilosti ohrozuje alebo obmedzuje iných účastníkov cestnej premávky a nariadi vodičovi, aby prerušil jazdu a odstránil dôvod technickej nespôsobilosti, alebo mu nariadi, aby odstavil vozidlo na mieste mimo cesty za účelom odstránenia nespôsobilosti a odníme mu technický preukaz.

          Policajt môže nariadiť vodičovi, aby vozidlo podrobil technickej kontrole.

          Policajt môže zakázať jazdu vodičovi vozidla, ktoré nie je registrované.

          Vodič vozidla je povinný ihneď uposlúchnuť pokyn policajta a odstaviť vozidlo mimo cesty, aby neohrozoval a neobmedzoval iných účastníkov cestnej premávky.

          Pokutou vo výške od 1.500,00 HRK do 5.000,00 HRK sa potrestá zodpovedná osoba právnickej osoby, ktorá nezabráni tomu, alebo umožní, aby takéto vozidlo jazdilo na cestách.

          Policajt vo vyššie uvedených prípadoch zadrží tabuľky s evidenčným číslom a vráti ich vodičovi po odstránení prekážky.

         Ak si vodič vozidla neprevezme tabuľky s evidenčným číslom a technický preukaz v lehote

do 15 dní, policajt odstúpi tabuľky a technický preukaz útvaru, ktorý vozidlo eviduje.

 

Pokuty za prekročenie rýchlosti

Prekročenie povolenej rýchlosti v obci:

do 10 km/hod. - 300 HRK,

od 10 do 20 km/hod. - 500 HRK,

od 20 do 30 km/hod. - 1.000 HRK,

od 30 do 50 km/hod. - 2.000 HRK,

nad 50 km/hod. - od 5.000 do 15.000 HRK, alebo väzenie až na 60 dní  alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla najmenej na 12 mesiacov.

Prekročenie povolenej rýchlostimimo obce:

od 10 do 30 km/hod. - 500 HRK,

od 30 do 50 km/hod. - 1.000 HRK,

nad 50 km/hod. - od 3.000 do 7.000 HRK, alebo zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na dobu 6 až 12 mesiacov.

Ďalšie pokuty:

Používanie mobilného telefónu počas jazdy - 500 HRK.

Nedanie prednosti v jazde - 2.000 HRK, príp. zákaz vedenia motorového vozidla v Chorvátsku na 6 mesiacov.

Dopravná nehoda, v prípade zanedbania povinnosti pri dopravnej nehode - od 300 do 7.000 HRK, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov v HR.

Jazda bez prilby na motocykli, mopede alebo štvorkolke, - 1.000 HRK.

Jazda bez prilby na bicykli, v prípade jazdy osoby mladšej ako 16 rokov, - 300 HRK.

Jazda bez vodičského oprávnenia, - 300 HRK.

Jazda po predchádzajúcom odobratí vodičského oprávnenia, - od 5.000 do 15.000 HRK, alebo väzenie na 60 dní, prípadne zákaz činnosti vedenia motorového vozidla na 12 mesiacov v Chorvátsku.

 

Dôležité upozornenia

V Chorvátsku je podľa Priestupkového zákona v platnosti „Register nezaplatených pokút“, v ktorom sú evidované osoby, ktoré v stanovenej lehote neuhradili uloženú pokutu.

Možnosti riešenia a postupy policajtov pri nezaplatených pokutách:

Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest udelený políciou v lehote určenej rozhodnutím o priestupku, môže zaplatiť peňažný trest na základe poštovej poukážky, ktorú dostal vo svojej krajine prostredníctvom bankového prevodu.

Ak priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest udelený políciou v lehote určenej rozhodnutím o priestupku a cestuje do Chorvátska nebude mu zabránený vstup. Avšak, ak v prípade hraničnej kontroly polícia zistí, že osoba nemá zaplatený peňažný trest, bude jej ponúknutá možnosť zaplatiť peňažný trest na hraničnom prechode (ak je na HP alebo v blízkom mieste peňažná alebo finančná inštitúcia, kde sa môže peňažný trest uhradiť).

Ak osoba stratila alebo nemá poštovú poukážku na zaplatenie peňažného trestu, môže ju dostať iba na policajnej stanici, ktorá priestupok riešila alebo priamo tam peňažný trest uhradiť.

Priestupkový zákon v príslušnom ustanovení uvádza, že proti priestupcovi, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku, môže byť za spáchané priestupky vedené zrýchlené priestupkové konanie pred príslušným priestupkovým súdom (ak priestupca nechce zaplatiť uložený peňažný trest policajtovi, ihneď sa predvedie na príslušný priestupkový súd).

V príslušných ustanoveniach Priestupkového zákona je uvedené, že ak sa preukáže, že priestupca, ktorý nemá trvalé alebo prechodné bydlisko v Chorvátsku a nezaplatil peňažný trest v stanovenej lehote na základe právoplatného rozhodnutia súdu o priestupku, peňažný trest mu môže byť zamenený za trest odňatia slobody. Z uvedeného vyplýva, že v takýchto prípadoch môže polícia priestupcu predviesť na príslušný priestupkový súd na zámenu peňažného trestu trestom odňatia slobody.Podľa Priestupkového zákona je predpísaná zámena peňažného trestu za trest odňatia slobody – za každých 300 HRK jeden deň trestu odňatia slobody, minimálne 3 dni a maximálne 60 dní. 

Počas predchádzajúcich turistických sezón bol zaznamenaný zvýšený počet prípadov porušenia predpisov (priestupkov) pri plavbe na mori a taktiež zvýšený počet prípadov, poistných udalostí, kedy pri vrátení prenajatých lodí a motoriek došlo k nezhodám medzi slovenskými turistami a prenajímateľmi, z dôvodu poškodenia prenajatých vecí. Preto odporúčame pred cestou uzatvoriť poistenie, ktoré pokrýva aj tieto škody.

 

Želáme šťastnú cestu a príjemný pobyt.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Pridať komentár
Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign