Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Pobaltské krajiny - St.Petersburg - Murmansk - Vardo - Nordkapp - Rovaniemi - Kodaň - Berlin: Za Polárny kruh už na jar 2017

200

S prípravou expedície  Za polárny kruh - samozrejme autom a samozrejme po trase, ktorá účastníkom umožní spoznať  život hneď v niekoľkých krajinách, cez ktoré expedícia povedie, sme začali už pred viac ako dvomi rokmi. Medzičasom sme stihli  spoločne prejsť  Moldavsko, Podnestersko, Ukrajinu, Rumunsko, Bulharsko, Bielorusko, ale aj Ukrajinský Donbas, Gruzínsko, Arménsko a o niekoľko dní aj Jordánsko.

Po debate aj na tohtoročnom vianočnom večierku sme sa konečne zhodli na tom, že situácia v Ruskej federácii sa zhoršuje a vzťahy medzi západom a východom akosi chladnú. Práve toto sa jasne, zrozumitelne a nespochybnitelne odzrkadluje aj na možnostiach bez problémov cestovať smerom na východ.

V článku:

Expedicia Za polárny kruh: Murmansk - Nordkap 2016

Miloš MajkoDátum15. 06. 2015 11:43:53TémaExpedícia Za polárny kruh | Zobrazení: 5021 ×

sme sa už v lete 2015 pomerne podrobne venovali práve ceste na sever Európy na Nordkapp. Ako inak, podstatná časť cesty by mala prebiehať  cez Ruskú federáciu. Práve v tomto roku cesta naberá aj určitý "vyšší" zmysel, nakoľko St.Petersburg  (bývalý Leningrad) oslavuje  100. výročie od Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie. Tým skoršie narodeným vysvetlovať netreba a mladší ľudia určite o informácie požiadajú  Google.  ;-)

Samozrejme čakať na zimné mesiace október / november vzhľadom na plánovanú trasu by bolo nezodpovedné, povezdme si na rovinu pri  100 rokoch nejaký ten mesiac úlohu nehrá...

Preto niekedy v rozmedzí konca apríla až do júna realizáciu asi  9000 km dlhej cesty vidíme reálne. Predchádzajúci článok doteraz čítalo viac ako 5000 čitatelov, takžezáujem o informácie tu je. Základné informácie teda skopírujem:

- - -

Začína sa samozrejme u nás na Slovensku. Z overenej autopožičovne si zapožičiame už osvedčené auto pre 8 ľudí  a cesta začne smerom na sever - štátnu hranicu s Poľskom. 

Prakticky cez celé Poľsko smerom na Varšavu prejdeme k pobaltským krajinám. V Litve navšívime  hlavné mesto  Vilnius, v Lotyšsku hlavné mesto  Rigu a popri zálive sa presunieme k Estónskemu Tallinnu. Odtiaľ budeme pokračovať cez Narvu do Ruskej Federácie a historického mesta  Saint Petersburg.

Z hlavného mesta Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie, budeme smerovať ďalej na  sever cez  Kandalashu do Murmanska. Na tejto ceste pretneme Severný polárny kruh a tiež sa zastavíme aj pri Bielom moriPokúsime sa dostať čo najďalej na  sever Ruska.  Ťažko povedať, čo nám dovolí politická a vojenská situácia, nakoľko sever Ruska - oblasť  Poljarneho je dôležitým obranným územím federácie plným tajných námorných a iných vojenských základní. V každom prípade by sme chceli skončiť pri Barentsovom mori s výhľadom na  "Novuju zemlu". Samozrejme pri dobrej viditeľnosti a očiach.  ;-)

Odtiaľ budeme smerovať do Nórskeho  Kirkenes, ďalej na poloostrov do mestečka  Vardo, ktoré je prostredníctvom jedného zo známych vedcov historicky spojené aj so Slovenskom. 

Z Vardo budeme smerovať k najsevernejšiemu geografickému bodu kontinetálnej Európy na  Nordkapp  (North Cape). To je najsevernejší bod expedície a odtiaľ sa budeme už len vracať domov. Síce zložitejšie a malými zachádzkami - predsa len chceme aj niečo cestou vidieť, nielen jazdiť...

Takže návrat plánujeme smerom na  Fínsko napr. aj cez mestečko  Santa Clausa - Rovaniemi. Práve toto svetoznáme mesto je na  Severnom polárnom kruhu, no tentokrát vo Fínsku. Prípadné deti v expedícii sa teda zastavia v  Santovom domčeku  a  tých, ktorí si myslia, že budeme pokračovať priamo na juh  a Tallinn, je tu prekvapenie. Zhruba po pomyslenom polárnom kruhu sa presunieme do Švédska a popri Baltickom mori, resp. Botnickom zálive sa spustíme do Štokholmu, následne Malmo a cez jeden z najznámejších mostov  v Európe prejdeme do hlavného mesta Dánska   - Kodane.

Ďalšou zastávkou na ceste bude nemecký  Hamburg, potom Berlin a cez  Českú republiku sa plánujeme vrátiť späť na  Slovensko.

Navštívime 11 krajín, prejdeme zhruba  9 000  km a cestu chceme zvládnuť za 16 dní až max. 3 týždne.

Trúfate si pridať sa k nám a vidieť atraktívny sever Európskeho kontinentu s viac ako  1000 km dlhým tranzitom cez Rusko? Ak áno, kľudne sa prihláste na e-mail:  expedicia@reporter24.sk.

Zatiaľ sme šiesti, po skúsenostiach z minulosti však predpokladáme dostatočný záujem zo strany cestovateľov a preto očakávame stav, kedy pôjdu dve až tri autá po 8 účastníkov expedície. Resp. jedno auto pre 6-7 ľudí a ďalšie pre 8 pasažerov.

Bližšie podklady samozrejme priebežne pripravujeme a o všetkom budeme informovať aj tu v rubrike: 

http://www.naexpediciu.sk/expedicia-za-polarny-kruh/

- - -

Naše expedície, ako aj individuálne cestovanie po svete môžete pravidelne sledovať tu: http://www.naexpediciu.sk/

Aj vy sa máte možnosť podeliť o svoje skúsenosti z cestovania a to registrovaním sa na cestovateľskom portáli  a publikovaním svojich cestopisov a foto či video reportáží.

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Pridať komentár
Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign