Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Najprv schudnúť, potom letieť ?

Miloš MajkoDátum09. 04. 2013 12:15:59TémaCestovanie

Potreba preraziť na trhu, cenová vojna a nové návyky cestovateľov i obchodných cestujúcich nútia aerolínie k vymýšľaniu rôznych spôsobov ako zarobiť peniaze. Sústavné znižovanie hmotnosti batožiny a jej počtu v cene letenky zavádzanie rôznych príplatkov za odbavenie iné ako internetové, pokusy o cestovanie lietadlom na kratšie vzdialenosti po stojačky či dokonca ešte nedávno nepredstaviteľné no už prelomené tabu stanovovania letenky podľa hmotnosti pasažiera. Áno, ešte pred rokom úplne nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou. Ak totiž vaša hmotnosť je vyššia ako je bežný štandard (otázka čo dnes vôbec je štandardom) tak pri rezervácii letenky spoločnosťou Samoa Air budete vyplňovať okrem nevyhnutných údajov potrebných v každej spoločnosti aj vašu hmotnosť. Samoa Air je malým leteckým dopravcom a vysvetľuje, že od januára tento spôsob tvorby cien letenky zaviedli vzhľadom na logický fakt - hmotnosť lietadla a teda aj cestujúcich ovplyvňuje výslednú spotrebu paliva. Spoločnosť považuje tento spôsob letenky za férový, pretože cestujúcim účtuje letenku len za to, koľko vážia. Dokonca spoločnosť tvrdí, že človek sám môže ovplyvniť koľko ho bude letenka stáť. Že sa nejedná o malé rozdiely v cene letenky je možné vidieť na porovnaní uvedenom pre médiá, kedy v tomto období spiatočná letenka z Asau do Faleolu pre človeka s 50 kg hmotnosťou a 10 kg batožinou bude stáť asi 80 samoiských tal (asi 27 Eur) a na tej istej trase v tom istom dátume s rovnakou hmotnosťou batožiny, 100 kg cestujúci zaplatí 145 samoiských tal. (asi 50 Eur). Vyzerá to tak, že aj takto krátky let malým lietadlom dokáže pri tomto spôsobe kalkulácie ceny letenky urobiť rozdiel v jej cene vo výške až 80%. Dá sa predpokladať, že po prelomení tohto tabu bude túto malú leteckú spoločnosť nasledovať rad ďalších, pretože už dlhšiu dobu hlavne niektoré americké letecké spoločnosti uvažujú nad účtovaním dvoch leteniek extrémne obéznym pasažierom, ktorí majú problém vmestiť sa do jednej sedačky. Možno na záver len otázka, aké ďalšie poplatky prídu na rad keď sa takýto druh kalkulácie ceny leteniek všeobecne ujme ?


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Pridať komentár
Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign