Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Koniec Európy - začína Afrika. Gibraltar I. *video*

Miloš MajkoDátum05. 07. 2009 14:22:48TémaCestovanie
Gibraltár (často prezývaný The Rock - Skala) je zámorským územím čo znamená, že v minulosti bol „korunnou kolóniou“ Spojeného kráľovstva. Nachádza sa na úplnom juhu Pyrenejského polostrov a to v mieste najbližšom k Afrike. Gibraltar má teda strategickú polohu umožňujúcu kontrolovanie Gibraltárskej úžiny, teda spojenia medzi Stredozemným morom a Atlantickým oceánom. V minulosti bolo Španielsko nútené prenechať Gibraltár Spojenému kráľovstvu. Stalo sa tak v roku 1713 Utrechtskou zmluvou po prehratej vojne o španielske dedičstvo. V roku 1830 sa gibraltárska posádka stala aj formálne britskou kolóniou. V rokoch 1976 a 2002 sa konali referendá o pripojení k Španielsku, ale väčšina obyvateľstva si želala zotrvať ako britská kolónia. V Gibraltari ako mena platí Britská Libra, no všade zaplatíte aj Eurom. Gibraltár je od Španielska oddelený štátnou hranicou s klasickou kontrolou cestovných dokladov a colnicou no obidvoch stranách. Toto obmedzenie spôsobuje sústavné kolóny áut ako na vstupe do GIB, tak na výstupe z neho. Počas druhej svetovej vojny boli všetci civilní obyvatelia evakuovaní a Gibraltár sa opäť zmenil na pevnosť a námornú základňu. Odtiaľ Briti ovládali vstup do Stredozemného mora a boli schopní zásobovať Maltu a Severnú Afriku. Samotný Gibraltár má rozlohu iba 6,5 km². Hranica so Španielskom je dlhá 1,2 km a ďalších 12 km má pobrežie. Vápencová skala, na ktorej sa Gibraltár nachádza, má v najvyššom bode 426 m nad hladinou mora. V Gibraltáre nie je zdroj pitnej vody, okrom zberu dažďovej vody sa dnes využíva reverzná osmóza. Hustota osídlenia je viac ako 4 200 obyvateľov na km². Jediná pevninská cesta na Gibraltár sa kríži s medzinárodným letiskom a toto predstavuje unikátnu križovatku, riadenú bežnými semaformi a závormi. Nachádza sa tam jediná a unikátna európska kolónia opíc. Tieto opice miestni obyvatelia veľmi rozmaznávajú kvôli legende, ktorá tvrdí, že Gibraltár bude britský, kým tu budú žiť opice. Vďaka tomu sú opice veľmi dotieravé až drzé. Opice je možné vidieť v bezprostrednej blízkosti na Gibraltárskej skale, kam sa dá vyviesť lanoukou (Cable car) z námestia, na ktorom je parkovisko. Najlepšie je naplánovať si na skalu celodenný výlet a hlavne nezabudnúť kvalitný fotoaparát. Výhľad na úžinu a more je úžasný. Minimálne jeden den z pobytu na juhu Europy sa oplatí venovať návšteve MAROCA, do ktorého plávajú ako rýchlolode, tak trajekty a to hlavne zo Španielskej Tarify a Algeciras, čo je autom iba necelú hodinu po dialnici. Gibraltár je skutočnou turistickou atrakciou a vidiet ho naozaj stojí za to. Treba počítať s mierne vyššími cenami tovarov a služieb, no vzhľadom na to, kde sa nachádzme, vieme toto prepáčiť. (Ďalšie zaujímavosti a rady čítajte v textoch pod fotografiami.)
VIDEO

Fotogaléria k článku:





Zobraziť všetky fotografie
 Vyhlad z Gibraltarskej skaly je uzasny. Dokonca aj na letisko, ktore je svojim sposobom svetovym unikatom. Runway totiz prechadza  krizom cez beznu mestsku komunikaciu smerujucu na hranice so Spanielskom. Ked startuje alebo pristava lietadlo, tak sa jednoducho na stvorprudovej ceste rozsvieti na semaforoch cervena, zatvoria sa zavory a bezny vodic nechape, ked na "krizovatke" dava prednost lietadlu.  Draha je pomerne kratka, takze do  Gibraltaru lietaju hlavne skuseni piloti. . .  Viacej v spracovavanom videu zo startu lietadla z pohladu vodica, ktore uverejnime.
Popis: Vyhlad z Gibraltarskej skaly je uzasny. Dokonca aj na letisko, ktore je svojim sposobom svetovym unikatom. Runway totiz prechadza krizom cez beznu mestsku komunikaciu smerujucu na hranice so Spanielskom. Ked startuje alebo pristava lietadlo, tak sa jednoducho na stvorprudovej ceste rozsvieti na semaforoch cervena, zatvoria sa zavory a bezny vodic nechape, ked na "krizovatke" dava prednost lietadlu. Draha je pomerne kratka, takze do Gibraltaru lietaju hlavne skuseni piloti. . . Viacej v spracovavanom videu zo startu lietadla z pohladu vodica, ktore uverejnime.





















 Startujuce lietadlo opustilo runway
Popis: Startujuce lietadlo opustilo runway



 Kazda velka nakladna lod brazdiaca svetove moria a oceany sa skorej ci neskorej ocitne v Gibraltari.
Popis: Kazda velka nakladna lod brazdiaca svetove moria a oceany sa skorej ci neskorej ocitne v Gibraltari.





 Gibraltar patri Velkej Britanii a svetoznamym prieplavom
Popis: Gibraltar patri Velkej Britanii a svetoznamym prieplavom












Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign