Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Na expedíciu | Reportér 24

Cesta je ciel...
Označenie inzercie
Na expedíciu

ISSN 1337-8481   Dnes je 8. 5. 2021, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel

Ďalší pokus o teroristický čin na palube lietadla pri transatlantickom lete

Miloš MajkoDátum27. 12. 2009 06:32:56TémaCestovanie
 Ilustračné foto: Medzinárodné letisko  Schiphol Amsterdam patrí medzi najväčšie a najfrekventovanejšie v Európe. Práve z tohto letiska letelo lietadlo, ktoré sa počas letu pokúsil vyhodiť do vzduchu nigérijský terorista.
Washington - Ďalším lietadlom atakovaným teroristom na palube pri lete z Európy do USA sa včera stalo lietadlo spoločnosti Delta-Northwest Airlines s 278 pasažiermi a 11 členmi posádky na palube. Letelo Holandského Amsterdamu do Detroitu v USA a asi 20 minút pred pristátím na letisku v Detroite pasažieri počuli praskavé zvuky. Tie pochádzali z pokusu o aktiváciu trhaviny pravdepodobne upevnenej na nohe mladého Nigérijčana 23-ročného Abdula Mudallada. Televízia ABC uviedla, že výbušné zariadenie pozostávalo z asi 15-centimetrového balíčku prášku a injekčnej striekačky s tekutinou, ktoré boli všité do spodnej bielizne muža v blízkosti pohlavných orgánov, čím sa pravdepodobnosť ich odhalenia minimalizovala. Trhavina neexplodovala, len začala horieť pri čom popálila samotného teroristu a časť interiéru lietadla. Duchaprítomní pasažieri a posádka zakročili a teroristu spacifikovali. Po pristátí lietadlo obsadila policajná zásahová jednotka. Podľa vyjadrenia bezpečnostných zložiek USA a tajnej služby, meno muža síce na zoznamoch ľudí ktorým je prílet do USA zakázaný nefiguruje, no evidujú ho pre podozrivé styky s teroristickými organizáciami. Americký prezident USA Barack Obama na základe incidentu okamžite nariadil posilniť bezpečnostné opatrenia v leteckej doprave. Na všetkých letiskách už od soboty musia pasažieri využívajúci vnútroštátne i zahraničné linky počítať s prísnejšími kontrolami. Čo to presne znamená je ťažké povedať, pretože bežní cestujúci sú oproti európskym letiskám už roky kontrolovaní vysoko intenzívne. Odbavenie na transatlantický let po bezpečnostnej stránke môže trvať aj viacej ako hodinu. Cestujúci prechádzajú špeciálnymi detektormi a vytypovaní aj podrobnou kontrolou batožiny, ktorá je kontrolovaná aj na prítomnosť látok vykazujúcich stopy výbušnín, rádioaktivity či biologických zbraní. Sprísnenie kontroly všetkých cestujúcich môže výrazne predĺžiť časy, kedy je nutné dostaviť sa na odlet lietadla. Pritom odhalených potencionálne nebezpečných cestujúcich je skutočne minimum štatisticky rovnajúce sa promile. Ako je vidieť aj na tomto prípade, zlyhávajú skorej bezpečnostné zložky, ktoré by mali určité osoby evidované pre styky s teroristickými skupinami zablokovať ešte pred odletom. Pre pasažierov lietadiel nie je totiž dobrým signálom fakt, že všetky už i tak prísne kontroly zlyhali a na to aby prežili, zasiahnuť museli oni samotní.

Fotogaléria k článku:

 Ilustračné foto: Lietadlo Delta Air na medzinárodnom letisku v MIA
Popis: Ilustračné foto: Lietadlo Delta Air na medzinárodnom letisku v MIA

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Slovenka  rozhovor o Cernobyle
Označenie inzercie
ZIVOT rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
VIZOVA POVINNOST PRE OBCANOV SR A CR
Označenie inzercie
AKTUALITY rozhovor o cestovani
Označenie inzercie
Expedicia Cernobyl 2016  - 30. vyrocie tragedie / Bielorusko
Označenie inzercie
Expedicia Jordánsko-Izrael 2017 februar
Označenie inzercie
Transsibírska magistrála v studiu Reporter24
Označenie inzercie
100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Vyhľadávanie
Posledné komentáre

100. výročie VOSR - Expedícia St.Petersburg 2017
Označenie inzercie
Zakarpatska Ukrajina
Označenie inzercie
Expedicia Jordansko Izrael
Označenie inzercie
CESTOVANIE
Označenie inzercie
Bottom panel

© naexpediciu.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na naexpediciu.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Farby laky

Webdesign